Szakrendeléseink - Laboratórium

 • Allergológia Angiológia Audiológia Belgyógyászat, diabetológia és endokrinológia Bőrgyógyászat; Bőr- és Nemibeteg Gondozó Bőrgyógyászat Fájdalom szakrendelés Fizioterápia Fogászati röntgen Fogszabályozás Fül-orr-gégészet Gasztroenterológia Gyógytorna Ideggyógyászat Kardiológia Laboratórium Nőgyógyászat Onkológiai szakrendelés; Onkológiai gondozó Ortopédia Oszteoporózis szakrendelés Pszichiátriai szakrendelés; Pszichiátriai Gondozó Reumatológia Röntgen-Ultrahang Sebészet Stroke ellátás Szemészet Tüdőgyógyászat, Ernyőképszűrő és Tüdőgondozó Urológia
 • Laboratóriumi leleteiket elektronikus formában a www.eeszt.gov.hu portálon tudjuk a rendelkezésükre bocsátani. Elérési útvonal itt található: http://kapas.hu/labor_lelet_elektronikus_eleres.pdf

  Kedves Betegeink!

  Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt 2021. február 5-én  pénteken 14h-tól és 2021. február 9-én kedden 12h-tól a Laboratórium délutáni munkarendje megváltozik.

  2021. február 5-én pénteken 14 órától csak leletkiadás lesz, a sürgős vizsgálat szünetel.

  2021. február 9-én kedden 12 órától mind a leletkiadás, mind a sürgős vizsgálat szünetel.

  Megértésüket köszönjük!

  Figyelem!

  2020. január 01-től a Laboratóriumban megváltozik a leletkiadási rend az alábbiak szerint:

  -        lelet kiadás: 12h – 17h 30-ig

  A vércukor terhelés vizsgálatot 2 lépésben végezzük. Részletek ezen az oldalon alább, az „OGTT (Orális Glukóz Tolerancia Teszt – terheléses vércukor vizsgálat)” cím alatt találhatóak. Időpont kérés előtt kérjük itt tájékozódjon.

  SZÉKLET TENYÉSZTÉS INFORMÁCIÓK:

  DIAGNOSZTIKUS CÉLÚ TENYÉSZTÉS CÉLJÁBÓL AZ ALÁBBI IDŐPONTOKBAN ADHATÓ LE SZÉKLETMINTA A KAPÁS UTCAI LABORATÓRIUMBAN:

   

  Hétfő (csak hétfő 00 óra után vett minták esetében):           07:00 – 18:00 h között

  Kedd:                                                                                    07:00 – 09:00 h között

  Szerda (csak szerda 00 óra után vett minták esetében): 07:00 – 18:00 h között

  Csütörtök:                                                                             07: 00 – 09:00 h között

   

  Kedden 9:00–24:00 óra, valamint csütörtök 9:00–vasárnap 24:00 óra között vett mintákat CSAK közvetlenül a Synlab csepeli Mikrobiológiai Laboratóriumában tudják leadni kedves pácienseink, melynek címe:

  1211 Budapest (Csepel), Weiss Manfréd út 5-7.

  Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig 8:00 – 10:00 h között

  SZŰRŐVIZSGÁLAT (pl. idősotthoni elhelyezés, munkaalkalmassági, stb.) CÉLJÁBÓL A SZÉKLETMINTÁT CSAK A SYNLAB CSEPELI MIKROBIOLÓGIAI LABORATÓRIUMÁBAN A FENTI CÍMEN, VAGY a Synlab MAGÁN VÉRVÉTELI HELYEIN ADHATJÁK LE FIZETŐSEN.

  MINTALEADÁS ELŐTT KÉRJÜK TÁJÉKOZÓDJANAK A SYNLAB MAGÁNVÉRVÉTELI HELYEINEK ELÉRHETŐSÉGÉRŐL A www.synlab.hu OLDALON, A LAKOSSÁGNAK SZÓLÓ ABLAKON KERESZTÜL A VÉRVÉTELI HELYEK MENÜPONT ALATT.

  Páciensek fogadása laboratóriumi vizsgálatokra:
  • Beutalóval ((háziorvosi beutaló esetében 90 napnál nem régebbi, megkezdett szakorvosi ellátás esetén a szakorvos által megjelölt időpontnál nem régebbi)
  • TAJ kártyával - 2017. november 1-től a TAJ kártya ellenőrzése szigorodik. Hozott minta esetében is kötelező a TAJ kártya vagy annak másolatának bemutatása.
  • 2011. JÚNIUS 01-TőL VÉRVÉTELI HELYEINKEN CSAK ELőZETES IDőPONT EGYEZTETÉS ALAPJÁN TUDJUK FOGADNI KEDVES PÁCIENSEINKET!
  • Időpontot minden esetben csak az Egészségügyi Szolgálat Kapás utcai Betegirányítójában kérhetnek, az alábbi lehetőségek közül választva:
  • Személyesen a Kapás u. 22 sz. alatt
  • Előjegyzés telefonon, a 06-1-488-7522 telefonszámon
  • E-mailben: az elojegyzes@kapas.hu e-mail címen. Az e-mailen érkezett időpontkérés a fenti e-mail címről 24 órán belül megküldött visszaigazoló e-maillel válik érvényessé. Visszaigazoló e-mail nélkül a kért időpont nem érvényes! Időpont egyeztetéskor kérjük az alábbi adatokat szíveskedjenek megadni: Név, TAJ szám, lakcím, melyik vérvételi helyre kéri az időpontot, megjelenik a vérvételen, vagy hozzák a mintát.
  • Interneten az alábbi linkre kattintva:
  • Vércsoport kérést is tartalmazó beutalót technikai okok miatt minden héten csak hétfőtől csütörtökig tudunk fogadni.
  • A laboratóriumi vizsgálatkérő lap elérhető és letölthető a Fontos Információk menüpontban.
  • Az előre egyeztetett időpontban kérjük a Kapás utcai Laboratórium előtt megjelenni, és figyelni mikor szólítják név szerint. Itt egy sorszámot adunk majd kérjük a sorszámot a kijelzőn figyelni. Amikor megjelenik a szám a kijelzőn, kérjük befáradni a Laboratóriumba vérvételre. A Rét utcában, a Lotz utcában és a Községház utcában név szerint szólítjuk a pácienseket vérvételre. A vérvétel a megadott időponthoz képest kb. 15 percen belül lezajlik.
  • Természetesen kivételt képeznek a sürgős esetek, amikor a páciensek továbbra is időpont egyeztetés nélkül kerülnek ellátásra. A sürgős esetek ellátása megnövelheti a vérvételi várakozási időt!
  • A laboratóriumi vizsgálatok térítésmentesen háziorvosi és közalkalmazott szakorvosi beutalásra végezhetők. Magán orvosok, foglalkozás egészségügyi munkahelyek szakorvosai által, valamint beutaló nélkül kért (pl. LDL „rossz” koleszterin, vércukor, Hemoglobin A1c, Helicobacter pylori direkt kimutatása kilélegzett levegőből, B12 vitamin, prothrombin, D dimer, stb.) vizsgálatokért fizetni kell a laboratóriumban kifüggesztett, valamint honlapunkon is elérhető, a Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat által elfogadott térítési díjtételek szerint.
  • Egyéb felmerülő kérdések esetén kérjük hívják a laboratóriumot.
  • ÚJ EESZT bevezetését követően alkalmazandó laborbeutalás menete 2017. 11. 01-től:

   Az EESZT 2017. november 01-re tervezett bevezetése több problémát felvet a Laboratóriumban, amelynek megfelelő kezelése érdekében kérem szíves segítségüket a következők szerint.

   1) TAJ ellenőrzés, illetve a TAJ szám – beutaló – személy azonosítása 

   Az EESZT-ben a feltöltött adatokban javítási lehetőség nincs, ezért elengedhetetlen a Laboratóriumban megjelent beteg, vagy a beküldött minta egyértelmű, ellátást megelőző azonosítása

   A magyar egészségügyben a beteg azonosítás alapja a TAJ szám.

   A Laboratóriumban személyesen megjelenő beteg adatainak TAJ kártya alapján történő ellenőrzése, valamint a beutaló – TAJ kártya – személy azonosítása minden esetben megtörténik.

   2017. november 01-től a kívülről hozott (azaz a háziorvosi, szakorvosi kompetencia körben levett) minták esetében (amikor a beteg nem jelenik meg személyesen a Laboratóriumban, vagy a vérvételi helyen) sem tudunk ettől eltekinteni, ezért a kívülről hozott minták esetében a beutaló mellé kérjük a TAJ kártya, vagy annak másolatának bemutatását, illetve „kék” TAJ esetén az EU-s TAJ kártya, illetve külföldi állampolgár esetén a személyazonosító irat másolatának beküldését.

   Ha nem tudjuk egyértelműen azonosítani a beküldött mintát, vizsgálatot sem tudunk végezni, a leleten „Azonosíthatatlan minta” eredmény fog szerepelni.

   2) Az e-beutaló

   Mint ismeretes Önök előtt, Laboratóriumunk nem tud minden vizsgálatot elvégezni, ezért van olyan vizsgálat, amihez a mintát és a beutalót közvetlenül továbbítjuk más laboratóriumok felé.

   2017. november 01-től e-beutalót laboratórium csak egyszer hívhat le, a rendszer úgy veszi, hogy aki lehívta, az is fogja elvégezni a vizsgálatokat, onnan várja az eredményeket is.

    Tehát, ha olyan vizsgálat szerepel a hozzánk küldött e-beutalón, amit mi nem tudunk elvégezni, az nem is fog elkészülni, mert a másik laboratórium már nem tudja lehívni ugyanazt a beutalót. A más laboratóriumba szóló e-beutalót a Kapás utcai rendelő Laboratóriuma nem fogja látni, és vérvételkor nem derül ki, hogy van az illetőnek „kiküldős” vizsgálata.

   Ezért kérjük, hogy már 2017. október 24 - től minden esetben külön-külön beutalóra írják a Kapás utcai rendelő Laboratóriumában végzendő vizsgálatokat, és az ún. „kiküldős” vizsgálatokat.

   2017. november 01-től az e-beutalón csak azok a vizsgálatok szerepeljenek, amit itt a Kapás Laboratóriumban végzünk. A „kiküldős” vizsgálat kéréseket mindig papírra írt beutalóval küldjék a beteggel.

   A „kiküldős” vizsgálatok listáját, és az annak megfelelő kinyomtatható beutaló formákat az Intézet honlapján fogják az általános tudnivalók között megtalálni.

   Ha valamelyik vizsgálatról nem tudják eldönteni, mi végezzük, vagy továbbítjuk, a beutalóra történő felírás előtt kérem, tájékozódjanak a Kapás Laboratóriumban. 

   3) NEAK finanszírozott ellátást csak BNO kóddal ellátott beutalóval tudunk elvégezni

   Az EESZT számítógépes rendszerben BNO kód nélkül rögzíteni nem lehetséges NEAK finanszírozott beteget.

   4)  Az asszisztenseik által levett minták esete

   Az asszisztensek által (azaz a háziorvosi, szakorvosii kompetencia körben levett) levett vérminták esetében mind az e-beutalón, mind a papír alapú beutalón az orvos által aláírva és lepecsételve az alábbi szövegnek kell szerepelnie:

   „Külsős vérvétel”

   E nélkül külsős vérvételből – nem laboratóriumban levett – származó mintát a laboratóriumnak nem áll módjában átvenni.

   Rendelési idő telephelyenként:

   Kapás u.: Változások 2020. január 01-től

   Tevékenység

   Hétfő

   Kedd

   Szerda

   Csütörtök

   Péntek

   Éhgyomri mintavétel (beutaló köteles)

   7.00-9.00

   7.00-9.00

   7.00-9.00

   7.00-9.00

   7.00-9.00

   Sűrgős mintavétel (beutaló köteles)

   7.00-17.45

   7.00-17.45

   7.00-17.45

   7.00-17.45

   7.00-17.45

   Külső telephelyről érkező vérminták átvétele

   8.00-11.00

   8.00-11.00

   8.00-11.00

   8.00-11.00

   8.00-11.00

   Egyéb -szakrendelésekről hozott- minták (hüvelykenet, tenyésztés stb.) átvétele

   10.00-17.30

   10.00-17.30.

   10.00-17.30

   10.00-17.30

   10.00-17.30.

   Leletkiadás az alább jelzett időpontok között 30 percenként történik:

   Normál esetben: a mintavételt, illetve a leadást követő naptól - a jelzett időpntok között 30 percenként.

   Sürgős esetben: a minta laborba érkezésétől számított 1 óra múlva

   12.00-17.30.

   12.00-.17.30

   12.00-17.30

   12.00-17.30

   12.00-17.30

  Saját leletkiadáshoz a TAJ-kártya és személyazonosító irat szükséges! Nem saját lelet csak meghatalmazás ellenében adható ki! (1997. évi CLIV trv. 24§ (7),(8)) A nyomtatvány a fontos információk menüpontban megtalálható.

   

  • Rét u. 3. háziorvosi rendelő mintavételi hely:

  Tevékenység

  Hétfő

  Kedd

  Szerda

  Csütörtök

  Péntek

  Éhgyomrimintavétel

  Hozott minták átvétele

   

   7-8.45

  8.45-8.55

   7-8.45

  8.45-8.55

  7-8.45

  8.45-8.55

  7-8.45

  8.45-8.55

  7-8.45

  8.45-8.55

   

   

   

  • Rét u. 3.  Változások 2020. január 20-tól

  Tevékenység

  Hétfő

   

  Szerda

   

   

  Éhgyomrimintavétel

  Hozott minták átvétele

   7-8.45

  8.45-8.55

   

  7-8.45

  8.45-8.55

   

   

   

  • Lotz Károly u.8-10. háziorvosi rendelő mintavételi hely:

  Tevékenység

  Hétfő

  Kedd

  Szerda

  Csütörtök

  Péntek

  Éhgyomri mintavétel

  Hozott minták átvétele

  7.30-9

  9-9.30

  7.30-9

  9-9.30

  7.30-9

  9-9.30

  7.30-9

  9-9.30

  7.30-9

  9-9.30

  Leletkiadás

  10-11

  10-11

  10-11

  10-11

  10-11

  • Községház u.12. szakorvosi rendelő mintavételi hely:

  Tevékenység

  Hétfő

  Kedd

  Szerda

  Csütörtök

  Péntek

  Éhgyomri mintavétel

    7-8.30

    7-8.30

  7-8.30

  7-8.30

  7-8.30

  Hozott minták átvétele

    8.30-9

    8.30-9

  8.30-9

  8.30-9

  8.30-9

  Leletkiadás

  10-11

  10-11

  szünetel

  10-11

  szünetel

  A minták feldolgozása az Egészségügyi Szolgálat Kapás utcai Laboratóriumában történik.

  Laboratóriumunkban végzett speciális vizsgálatok:

  Hemoglobin A1c (glikolizált hemoglobin):

  A szénhidrát anyagcsere monitorozásának hatékony módszere, amely 4-6 hétre visszamenőleg tükrözi a  glükóz  szint alakulását.  Mivel értéke nem függ a pillanatnyi vércukor szinttől, vizsgálatához nem szükséges éhgyomri vérvétel.

  Kimutatása: nagynyomású folyadékkromatográfiával történik. 

  Mérés: minden nap.

  Specifikus immunológia vizsgálatok:

  Tumor markerek vizsgálata:
  A daganat sejtek által termelt speciális markerek közül az alábbi markereket határozzuk meg  lumineszcens immunoassay módszerrel:

  CEA: gastrointestinális tumorok
  CA 15-3: emlő tumor
  CA 19-9: hasnyálmirigy, gyomor tumor
  CA 125:  ovárium tumor
  AFP: primer májtumor
  PSA, szabad PSA: prosztata hiperplázia ill. -tumor

  A vizsgálatokat a lipémia zavarhatja, célszerű az éhomi vérvétel.

  Mérés:  PSA: naponta
  szabad PSA: hetente
  CEA, CA 15-3, Ca 19-9, Ca-125, hetente

  AFP: hetente.

  Fertilizációs hormonok:

  A reprodukciós hormonok ill. azok termelését szabályozó hormonok közül az FSH, LH, Prolaktin, Ösztradiol, Progeszteron és Tesztoszteron vérszintjét mindkét nemnél mérjük.

  Nőknél a havi ciklus alapvetően befolyásolja a hormonok szintjét, ezért a vérvétel előtt fontos a ciklus idejének megadása a korrekt eredményszolgáltatáshoz.

  A mérést a lipémia zavarhatja, célszerű az éhomi vérvétel.

  Mérés: hetente.

  Egyéb hormonok, speciális antitestek és anyagcsereét befolyásoló anyagok:

  Pajzsmirigy hormonok (TSH, szabad T3, szabad T4)
  Kortizol 
  HCG
  Inzulin
  TPO, Helicobacter pylori-antitest
  Dehidroxi-epiandroszteron-szulfát(DHS)

  B12 Vitamin

  Folsav

  A felsorolt vizsgálatokat ugyancsak éhomi vérmintából végezzük. A pajzsmirigy hormon vizsgálatokat minden nap, az inzulin, B12 vitamin és folsav vizsgálatot hetente,a többit kéthetente.

  UBT (C-13 urea) vizsgálata kilélegzett levegőből:

  A gyomor Helicobacter pylori fertőzésének kimutatása kilélegzett levegőből.

  A vizsgálat előtt fontos a beteg tájékoztatása a vizsgálat elvégzésének feltételeiről:

  • a vizsgálatot szigorúan éhgyomorra végezzük
  • a vizsgálat előtt nem szedhető: 6 héten belül antibiotikum, 2 héten belül proton-pumpa gátló gyógyszer, 48 órával a vizsgálat előtt H2 -receptor blokkoló gyógyszer.

  A vizsgálatot szakrendelő szakorvosa kérheti.

  Mérés: minden nap

  OGTT (Orális Glukóz Tolerancia Teszt – terheléses vércukor vizsgálat):

  A diabetes mellitus diagnosztikájában alkalmazott vizsgálatsorozat, mely a beküldő orvos rendelése szerinti mennyiségű (max. 5) vérvételből áll.

  Csak 1 hónapnál nem régebbi, laboratóriumi körülmények között meghatározott,

  7 mmol/l alatti, éhgyomri vércukor érték esetén terhelhető a páciens.

  Ha ez nem áll rendelkezésre, a terhelésre a Betegirányítóban kapott időpontban először egy éhgyomri vércukor meghatározás történik, melynek eredményétől függően történhet meg a terhelés, egy az éhgyomri vércukor vizsgálat napján 16h után a Laboratórium 488-7525 telefonján egyeztetett időpontban.

  Terhelés előtt kérjük az alábbi Betegtájékoztatóban foglaltak szíves betartását.

  Betegtájékoztató vércukor terhelés elvégzéséhez: 

  1. Kérjük, hogy a vizsgálatra 75 g cukrot hozzon magával, amelyet gyógyszertárból szerezzen be.
  1. A cukor feloldása és bevétele a Laboratóriumban történik.
  1. A vizsgálatot éhomi állapotban kell elvégezni, 12 órás éhezést követően. A laboratóriumi vérvétel előtt 12 órával már nem szabad enni. Víz fogyasztása ajánlott, sőt szükséges a megfelelő keringés biztosításához.
  1. A vizsgálatot megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrendet kell tartani, és a szokásos, átlagos fizikai tevékenységet kell végezni.
  1. A terhelés teljes időtartama alatt a Laboratóriumban kell tartózkodni, enni, dohányozni nem szabad.

  Mérés: minden nap

  D dimer vizsgálat:

  A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia diagnosztikájában alkalmazott vizsgálat.

  A vérvételhez nem szükséges éhgyomor.

  Mennyiségi meghatározás: immunkémiai módszer

  Mérés: minden nap, sürgős esetben a vérvételt követően, 1 óra múlva van eredmény

   


  Betegjogi képviselő neve elérhetősége félfogadás helye és ideje Betegjogok Egészségügyi dolgozók jogai Sürgősség esetei Beutaló kötelezettség Külföldiek ellátása Módosult GFR formula Térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások Vonatkozó jogszabályok Főigazgatói utasítás hálapénzről Panaszügyek kezelése Háziorvos által kérhető vizsgálatok Laboratóriumi vizsgálatkérő lap OEK terhes luesz kérő 2020 Labor lelet elektronikus elérési útvonala Lelet átvételi meghatalmazás TÁJÉKOZTATÓ tüdőszűrés változásáról NYILATKOZAT működési engedélyről HÁZIREND Tájékoztató CT, MRI beutalásról Vizsgálati előkészítések A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2014. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2015. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2016. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2017. Közbeszerzési terv 2014. Közbeszerzési terv 2015. Közbeszerzési terv 2016. Közbeszerzési terv 2017. Gyógyászati segédeszköz bolt Internetes előjegyzés EESZT bevezetését követően alkalmazandó laborbeutalás labor:szakorvosi kemia 2020 labor:szakorvosi mikrobiol tenyésztés 2020 labor:szakorvosi mikrobiol szerológia 2020 labor:szerologia alapellatas 2020 labor:tenyésztés alapellátás 2020 labor:jános_vércsopkérő labor:OEKvizsgalatkero_terhes_hepatitisz_szures1 labor:ovszkéről labor:privát hemosztázi 2020 labor:privát kémia 2020 labor:privát mikrobiol szerológia 2020 labor:privát mikrobiol tenyésztés 2020 labor:privát nyomelem 2020 szakorvosi genetikai 2020 Külső intézetekbe kiküldendő vizsgálatok Egészségügyi leletek megtekintése (EESZT) Missziós nyilatkozat Adatvédelmi adatkezelési és adatbiztonsági szabályzat Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató Közbeszerzés statisztika (2018) Eljárásrend_COVID19 Fejfájás szakrendelés tájékoztatás COVID19_idosek_segitese_EMMI_20200315 COVID19_magasabb_kockazatu_csoportok_EMMI_20200311 COVID19_munkaltatoilehetosegek_EMMI_20200311 COVID19_szulok_nagyszulok_vedelme_EMMI_20200311 COVID19_tappenztajekoztato_EMMI_20200311 COVID19_gyogyszer_kivaltasa_20020315 COVID19_gyogyszerkivaltas_infografika_20200314 COVID19_megelozes_12pontja_20200315 COVID19_helyes_kohoges_gyerek_20200315 COVID19_kezmosas_menete_gyerek_297×420_20020315 COVID19_varandosok_kismamak_csecsemok_EMMI_20200311 COVID19_gyermekek_EMMI_20200311 COVID19_kontaktszamcsokkentes_EMMI_20200311 COVID19_priorizalt_teendok_EMMI_20200315 COVID19_szervezet_vedekezokepesseg_EMMI_20200313 COVID19_TAJ_nelkul_EMMI_20200314 COVID19_altalanos_ovintezkedesek_EMMI_20200311s COVID19_elkulonites_megfigyeles_EMMI_20200312 COVID19_maszk_viselese_20020315 COVID19_tarsashazban_karanten_20200315 Járványügyi kérdőív és adatkezelési tájékoztató Telemedicinális ellátás alkalmazásának szabályzata Semmelweis-nap július 1.

  FENNTARTÓ: BUDAPEST FŐVÁROS II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT