Szakrendeléseink - Tüdőgyógyászat, Ernyőképszűrő és Tüdőgondozó

Allergológia Angiológia Audiológia Belgyógyászat, diabetológia és endokrinológia Bőrgyógyászat; Bőr- és Nemibeteg Gondozó Bőrgyógyászat Fájdalom szakrendelés Fizioterápia Fogászati röntgen Fogszabályozás Fül-orr-gégészet Gasztroenterológia Gyógytorna Ideggyógyászat Kardiológia Laboratórium Nőgyógyászat Onkológiai szakrendelés; Onkológiai gondozó Ortopédia Oszteoporózis szakrendelés Pszichiátriai szakrendelés; Pszichiátriai Gondozó Reumatológia Röntgen-Ultrahang Sebészet Stroke ellátás Szemészet Tüdőgyógyászat, Ernyőképszűrő és Tüdőgondozó Urológia

Telephely:


Tüdőgondozó: 1027 Budapest, Tölgyfa u. 10.

Ernyőképszűrő állomás: 1027 Budapest, Feketesas utca 6.

A Tüdőgondozó, Tüdőgyógyászati szakrendelés és Tüdőszűrő állomás a II. kerületi lakosok alsó légúti betegségeinek - ezen belül nagy hangsúllyal a TBC, a tüdődaganatok, az asthma bronchiale, a krónikus obstruktív légúti betegségek, a tüdőgyulladások, a járvány kezdete óta a COVID fertőzésen átesett, légúti panaszokkal küszködő betegek - szűrését, kivizsgálását, gyógykezelését és hosszú távú gondozását végzi. A Tüdőgondozóban történő megjelenéshez - legalábbis az első alkalommal - beutaló szükséges, ez alól kivételt a gondozásban részesülő, vagy visszarendelt betegek ellátása, illetve a sürgős, heveny életveszélyes állapotban lévő betegek ellátása jelent, ilyen esetben a háziorvosi beutaló későbbi pótlását szükséges. Beutalót a Tüdőgondozó területi ellátási kötelezettségének megfelelő háziorvosi körzetekben dolgozó háziorvos, vagy az itt élőket ellátó egyéb szakorvos adhat.

Panaszos betegek, gondozottak ellátása - TÖLGYFA utca 10.

Vizsgálati időpont előzetes egyeztetése – a 4887582 számon történik, 8.00 – 19.30 óra között. A pandémia időszaka alatt a betegek biztonságos ellátása érdekében kötelezően előjegyzés alapján, előre egyeztetett időpontban fogadják azon betegeket, akiknek ellátása nem kíván sürgős vizsgálatot. Időpontot csak a II. kerületi lakcímmel rendelkező lakosok számára adnak. Sürgős esetben, vagy nem második kerületi lakos ellátásának igénye esetén a beteget küldő háziorvos, vagy szakorvos és a Tüdőgondozó közötti telefonmegbeszélés során zajlott egyeztetés után tudják a beteget fogadni. A Tüdőgondozóban minden munkanapon reggel 8 - este 20 óra között folyamatos a betegellátás, mivel azonban az előző munkanapi tüdőszűrések felvételeinek kiértékelését a reggeli műszak kezdetekor, általában 8-tól 9 óráig végzik, ezen idő alatt csak a sürgős esetek ellátása történhet. Beteg vizsgálatra jelentkezését 19.00 óra után csak indokolt, akut ellátási igény esetben fogadják el, stabil állapotú krónikus beteg kontroll vizsgálatra, illetve gyógyszerrel való ellátása érdekében történő bejelentkezését már nem. A betegek a Tögyfa utca 10 felőli bejáraton léphetnek az épületbe. Az időpontra előjegyzett betegek előnyt élveznek a nem időpontra megjelenő, várakozási sorban lévő betegekkel szemben, a betegek ellátásának sorrendjét azonban ekkor is elsősorban szakmai szempontok alapján az ellátó szakorvos felelőssége meghatározni, így előfordulhat, hogy az általa indokoltnak tartott okokból fakadóan a várakozó betegek ellátásának sorrendjét módosítja. A tüdőgondozó akadály-mentesített, nehezen mozgó vagy kerekes-székes betegeink kényelmét lift, illetve rámpák segítik. A mellkas röntgen felvétel végzésére szolgáló kabinba azonban kerekes-székkel behajtani nem lehet, ezért az ilyen ellátási igényű betegek röntgen vizsgálatát a Kapás utcai Radiológiai osztályon végezzük.

Mellkasi szűrővizsgálatok – FEKETESAS utca 6.

A TBC betegség felderítése miatt rendeletileg kötelező, vagy életkorhoz kötötten ajánlott tüdő-szűrő jelleggel végzett mellkas röntgen vizsgálat 40 év felett minden, Budapest, II. kerületben lakó számára évente javasolt, díjmentes és beutaló nélkül igénybe vehető igénybe. 

Munkaalkalmassági céllal végzett tüdőszűrés (akár 40 év alatt, akár 40 év felett, nem második kerületi lakosok részére) csak üzemorvosi, szakorvosi vagy háziorvosi beutalóval, 1700 Ft térítési díj ellenében vehető igénybe. Előjegyzés nem szükséges, nem is lehetséges. 

A tüdőszűrésre érkezők a Feketesas utca 6 felől léphetnek be, és jelentkezhetnek a betegirányítóban. A vizsgálatra történő jelentkezés legkésőbbi időpontja 18.00 óra.

Mind a tüdőszűrés, mind az alkalmassági vizsgálatok keretében végzett mellkas rtg szűrővizsgálat során annak megítélése történik, hogy az adott felvétel eltér-e a normális radiológiai jellemzőkkel bíró felvételtől, és ha eltér, annak mi lehet az oka. Az évek során készült felvételek megőrzésének és a korábbi években készült felvételekkel való összehasonlításának igen nagy a szakmai jelentősége, mivel egy esetleges kóros folyamat kialakulását és előrehaladását ily módon jól lehet követni. Abban az esetben, ha a lakos korábban más intézetben vett részt (rendszeresen) tüdőszűrő vizsgálatokon, célszerű (de nem kötelező) oda fordulnia az aktuális szűrővizsgálat elvégzése érdekében, különösen, ha az a lakóhelye szerint illetékes tüdőszűrő állomás is egyben. A szűrővizsgálatok eredményéről legkorábban a vizsgálatot követő munkanap délutánján 16 órától adnak ki leletet.


Légzés-funkciós vizsgálatok menete

A Tüdőgondozó ellátási profilja kiterjed a légúti áramlászavarral társuló, úgynevezett obstruktív légúti megbetegedések vizsgálatára rutinszerűen alkalmazott légzésfunkciós (spirometriás) vizsgálatok végzésére. A légzésfunkciós vizsgálatra panaszok esetén diagnosztikus céllal, illetve enyhe tünetek, tartósan fennálló dohányzási szokás esetén szűrővizsgálati jelleggel kerülhet sor. A tesztekkel vizsgálható a tüdő légtartó képessége, valamint a levegő kiáramlási korlátozottsága, mely az úgynevezett obstruktiv (légúti szűkülettel járó) betegségek, pl. az asztma, a krónikus hörghurut és a tüdőtágulát esetében alakulhat ki. A légzésfunkciós vizsgálat során alkalmazott spirométer egy, a beteg szájába vett (egyszerhasználatos, baktériumszűrőn át csatlakoztatott) mérőfejjel ellátott csőből, és a számítógéppel összekötött mérőeszközből áll. A vizsgált személynek nyugalmi légzéssorozatot követően egy mély légvételt után a lehető legerősebben és leggyorsabban kell kifújnia a tüdejéből a levegőt a műszerbe. A kilégzett levegő mennyiségét, és a kifújáshoz szükséges időt méri, majd elemzi a készülék. Áramlászavar észlelése esetén mód van gyógyszeres próba végzésére is, annak kimutatására, hogy a talált légúti szűkület gyógyszerrel oldható-e. Semmilyen különleges előkészületet, vagy utólagos megfigyelést, gondozást nem igényel spirometriás vizsgálat, de célszerű azt a reggeli órákra időzíteni, előtte nem ajánlatos dohányozni, illetve a gyomor teltségét okozó nagyobb mennyiségű táplálkozást végezni. Különösen fontos a tartósan, nagyobb mennyiséget szívó, esetleg még panasz nélküli, dohányos lakosok háziorvosi megítélés és beutalás alapján történő időszakos radiológiai és spirometriás vizsgálata, a lappangva jelentkező, dohányzás következtében kialakuló betegségek időben történő felismerése és kezelése, a későbbi kockázatok csökkentése érdekében.

 

 

    

Betegjogi képviselő neve elérhetősége félfogadás helye és ideje Betegjogok Egészségügyi dolgozók jogai Sürgősség esetei Beutaló kötelezettség Külföldiek ellátása Módosult GFR formula Térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások Vonatkozó jogszabályok Főigazgatói utasítás hálapénzről Panaszügyek kezelése Háziorvos által kérhető vizsgálatok Laboratóriumi vizsgálatkérő lap OEK terhes luesz kérő 2020 Labor lelet elektronikus elérési útvonala Lelet átvételi meghatalmazás TÁJÉKOZTATÓ tüdőszűrés változásáról NYILATKOZAT működési engedélyről HÁZIREND Tájékoztató CT, MRI beutalásról Vizsgálati előkészítések A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2014. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2015. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2016. A nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, intézmény által kötött szerződések 2017. Közbeszerzési terv 2014. Közbeszerzési terv 2015. Közbeszerzési terv 2016. Közbeszerzési terv 2017. Gyógyászati segédeszköz bolt Internetes előjegyzés EESZT bevezetését követően alkalmazandó laborbeutalás labor:szakorvosi kemia 2020 labor:szakorvosi mikrobiol tenyésztés 2020 labor:szakorvosi mikrobiol szerológia 2020 labor:szerologia alapellatas 2020 labor:tenyésztés alapellátás 2020 labor:jános_vércsopkérő labor:OEKvizsgalatkero_terhes_hepatitisz_szures1 labor:ovszkéről labor:privát hemosztázi 2020 labor:privát kémia 2020 labor:privát mikrobiol szerológia 2020 labor:privát mikrobiol tenyésztés 2020 labor:privát nyomelem 2020 szakorvosi genetikai 2020 Külső intézetekbe kiküldendő vizsgálatok Egészségügyi leletek megtekintése (EESZT) Missziós nyilatkozat Adatvédelmi adatkezelési és adatbiztonsági szabályzat Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató Közbeszerzés statisztika (2018) Eljárásrend_COVID19 Fejfájás szakrendelés tájékoztatás COVID19_idosek_segitese_EMMI_20200315 COVID19_magasabb_kockazatu_csoportok_EMMI_20200311 COVID19_munkaltatoilehetosegek_EMMI_20200311 COVID19_szulok_nagyszulok_vedelme_EMMI_20200311 COVID19_tappenztajekoztato_EMMI_20200311 COVID19_gyogyszer_kivaltasa_20020315 COVID19_gyogyszerkivaltas_infografika_20200314 COVID19_megelozes_12pontja_20200315 COVID19_helyes_kohoges_gyerek_20200315 COVID19_kezmosas_menete_gyerek_297×420_20020315 COVID19_varandosok_kismamak_csecsemok_EMMI_20200311 COVID19_gyermekek_EMMI_20200311 COVID19_kontaktszamcsokkentes_EMMI_20200311 COVID19_priorizalt_teendok_EMMI_20200315 COVID19_szervezet_vedekezokepesseg_EMMI_20200313 COVID19_TAJ_nelkul_EMMI_20200314 COVID19_altalanos_ovintezkedesek_EMMI_20200311s COVID19_elkulonites_megfigyeles_EMMI_20200312 COVID19_maszk_viselese_20020315 COVID19_tarsashazban_karanten_20200315 Járványügyi kérdőív és adatkezelési tájékoztató Telemedicinális ellátás alkalmazásának szabályzata Semmelweis-nap július 1.


FENNTARTÓ: BUDAPEST FŐVÁROS II. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT